Vi ste na stranici: Home › Ancistrus › Ancistrus

Ancistrus


ancistrus.jpgAncistrus je rod slatkovodnih riba, od kojih su sve poznate kao ancistrusi. Poreklom su iz reke Amazon i njenih pritoka. Česta je riba u akvaristici, a najraširenija vrsta u akvarijumima je Ancistrus dolichopterus.

Ancistrusi su tipični predstavnici porodice Loricariidae; odlikuju se vertikalno spljoštenim telom i ustima koje igraju ulogu sisaljke. Sisaljka služi za struganje algi i mikroorganizama sa kamenja, te opiranje jakoj vodenoj struji. Od ostalih članova podporodice Ancistrini razlikuju se kraćim i širim tijelom, te širom glavom. Karakteristično obeležje mužjaka predstavljaju "brkovi" sa gornje strane glave, koji su kod ženki uglavnom odsutni ili vrlo mali. Nije sigurno za šta ti brčići služe. Pretpostavlja se da imitiraju larve koje mužjak čuva, te da ženke u mužjacima sa velikim i razgranatim brkovima vide dobre očeve svog potomstva.

Boja gornje strane tela je tamnosmeđa, a prošarana je žutim tačkicama. Donja strana je žućkasta ili svetlija nijansa boje tela. Ancistrusi su poznati po svojoj sposobnosti da prežive u vodi sa malim količinama kiseonika, zahvaljujući modifikovanom stomaku preko kojeg dišu. [1]

Ribe ovoga roda su uglavnom miroljubive i podesne za društvene akvarijume, ali polno zreli mužjaci mogu biti agresivni prema ostalim ancistrusima oba spola. Mužjacui narastu do 15 cm, ženke do 12 cm.

Među akvaristima su popularne upravo zbog svoje ishrane - cenjeni su algojedi i vrlo korisni u suzbijanju zelenih algi u akvarijumima. Iako su poreklom iz bistrih tropskih voda Južne Amerike, ancistrusi su vrlo otporne ribe i preživeće u raznim nepogodnim uslovima.

Temperatura vode koja im najbolje odgovara kreće se od 23 do 27°C, a životni vek doseže i 12 godina. U normalnim akvarijumskim uslovima ancistruse nije potrebno posebno hraniti, budući da se njihova ishrana sastoji od algi i ostataka riblje hrane. U trgovinama se mogu kupiti prilagođene tonuće tablete spiruline za ancistruse, koje će oni rado sisati. U nedostatku algi može im se dati kuvana blitva, grašak (bez kožice), spanac, zelena salata (takođe kuvana), krastavac i ostalo povrće. Ancistrusi kojima nedostaje biljna hrana okrenu će se bušenju listova širokolisnih biljaka.

Ancistrusi su noćne ribe koje dan provode u pećinama, koje im treba obezbediti i u akvarijumu. Pored pećina, u akvarijumu sa ancistrusima je poželjno imati i granu ili panj, koja će im pružiti potrebnu celulozu.

ancistrus_01.jpgKad dodje vreme za mrest mužjak će očistiti pećinu i u nju privući ženku. Nakon mresta ženka napušta pećinu i dalje ne igra nikakvu ulogu u podizanju mlađi. Mužjak će čistiti jaja i odstranjivati neoplođenu i plesnjivu ikru, te perajima pojacati cirkulaciju i aeraciju vode oko ikre. Za ovo vreme mužjak ne napušta pećinu i ne hrani se. Jaja će se izleći za 3-4 dana, a mužjak će mlađ čuvati prvih 7-10 dana nakon izleganja. Mlađ prve dane provodi zalepljeno za zidove pećine, hraneći se sadržajem svoje žumančane kesice. Mladi ancistrusi izlaze iz pećine u potragu za algama nakon proplivavanja, kada istroše svoje žumančane kesice. Tada se mogu hraniti tabletama spiruline.

 

 

 

 

 

 

4 Comments

Leave Reply