Vi ste na stranici: Home › Diskus › Diskus

Diskus


discus.jpgDiskus ( SYMPHYSODON DISCUS) riba koja naseljava pritoke reke Amazon.  Zivi u grupama u zoni bistre, duboke i mirne vode, u kojoj se nalaze potopljene grane i stable. Temperatura gde discusi zive je u rasponu od 22-28 ˚C. Za cuvanje I odgajanje u akvarijumskim uslovima odgovara im temperatura vode: 28-30˚C. Rastu do velicine od 20 cm.

Zgob velikog rasta ribe potrebn je obezbediti 50l vode na jednog odraslog diskusa. U akvarijumu od 250litara se mogu cuavati 6 do 7 odraslih diskusa. Slicne prohteve imaju kao I njihovi srodnici skalari, zive u prirodi u slicnim a ponegde I istim vodama.

Ishrana mora biti raznovrsna i diskusi se moraju hraniti vise puta dnevno, jer se vidno moze primetiti slabiji rast diskusa. Najcesce se hrane granulama razlicitih proizvodjaca upravo namenjena njihovim prohtevima. Izuzetno se dobro pokazalo I dodavanje u ishrani smrznute hrane, bloodworms, bela larva, crna larva, crvena larva I naravno artemija.

Za cuvanje ovih riba vezuje se izuzetno lep mrest. Kad se ribe u zajednickom akvarijumu upare izmestaju se u pripremljeni mresni akvarijum. Voda mora biti mekana I blago kisela. Par polaze ikru najcesce na postavljenu glinenu kupu. Period inkubacije je oko 2 dana. Par sve vreme nadgleda ikru I perajima dodatno pojacava strujanje vode nad ikrom. Kad se mlade ribe izdvoje iz ikre par ih premesta n avec pripremljeno mesto u akvarijumu gde ce mali ostati dok ne proplivaju. To traje jos nekih dva-tri dana. Kada mladi proplivaju roditelji ih cuvaju I mladi su zakaceni na roditelje. Sve vreme roditelji luce sluz (mucus) koja mladima u prvim nedeljama sluzi kao prva hrana. Od momenta proplivavanja mladima postepeno treba ubacivani prihranu. Za pocetak je odlicna artemija a kasnije I ciklops. Kako vreme prolazi mladi se polako udaljavaju od roditelja I vec lagano mogu preci I na dodatke suve hrane. Posle mesec dana provedenih sa roditeljima malde ribe se odvajaju u poseban akvarijum.

discus_fish_2.jpg

Discus je mirna riba, plasljiva riba koja voli kada je u drustvu od najmanje 6-8 primeraka. U akvarijumu se mogu drzati zajedno sa drugim mirnijim vrstama kao sto su neonke, tetrice, algari. Uzgajanjem ovih riba u zarobljenistvu dobijeni su razliciti varijateti.

discus_fish1.jpg

Prilikom kupovine diskusa morate obratiti paznju na boju samog diskusa, izmet diskusa koji ne sme biti belicasto providan, dok kod boje, diskus ne sme imati tamnu boju, jer su obe stavke pokazatelji bolesti riba. Diskuse bi trebalo uzeti na istoj velicini (ne manjoj od 5-6cm) i ne treba ih mesati po rastu, jer manji obicno slabije napreduju.

 

discus_fry.jpg

 

 

 

 

No Comments Yet...

Leave Reply