Vi ste na stranici: Home › Molly › Molly

Molly


molly-black_molly_pair_.jpgMolly (moli ili molike) su ribe poluslanih  voda iz roda Poecilia, porodice živorotki. Sve ribe roda Poecilia su poularne akvarijumske ribe. Sve, osim guppyija, poznate su pod imenom molly, ali se to ime koristi i u razlikovanju Poecilie sphenos od Poecilia velifere.

Podnose veliku količinu soli u vodi, pa se neretko mogu sresti i na ušćima reka u okean. Boja tela se kreće od žute, maslinaste, sive, srebrne, crne pa do zelene boje, a telo je često prošarano nepravilno raspoređenim mrljama navedenih boja. Od velifera se razlikuju jedino manjim rastom i mnogo manje izraženim leđnim perajem, koje je kod velifera visoko koliko i samo telo.

Mužjaci, kao i velike ženke, znaju biti agresivni prema ostalim ribama, ali ih nikada ne povrede. Mogu se držati sa svim miroljubivim vrstama, ali ukoliko im se soli voda treba izbegavati ribe kojima smeta visoki salinitet (paleatusi, muljari).

Mollije se dobro razvijaju i razmnožavaju kako u slatkoj, tako i u poluslanoj vodi, a mogu se i potpuno aklimatizovati na uslove života u morskim akvarijumima.

Osnovni životni uslovi riba ovoga roda ne razlikuju se bitnije od zahteva ostalih živorotki - razlika je samo u ishrani i njihovoj neobičnoj sposobnosti da izdrže veliki salinitet vode. Mollije, naime, pored zooplanktona rado konzumiraju i hranu biljnog porekla. Vreme provode čupkajući alge i meke, zeljaste delove vodenog bilja. U pogledu ishrane i hemizma vode, molly i velifere imaju jednake zahteve.

Optimalna temperatura vode kreće se u granicama od 23 do 25°C, ali mogu podneti manje oscilacije temperature.

Neki akvaristi preporučuju soljenje vode u kojoj borave mollije, pa bi tako na 10 l akvarijumske vode išla jedna kafena kašičica soli. So nije potrebna, budući da će mollije živeti jednako kvalitetno i bez nje, ali je određena količina korisna u suzbijanju parazita. Zbog tolerancije saliniteta koriste se kao pilot-ribe u morskim akvarijumima, kao zamena za slanovodne ribe koje su preskupe da bi se na njima vršili takvi eksperimenti. Mollije se često u potpunosti naviknu na ove uslove i nastavljaju u njoj živjeti potpuno normalnim tempom.

molly-poecilia_silver2.jpgKao i kod većine živorotki, ženke su veće od mužjaka. U akvarijusmkim uslovima narastu 8 do 9 cm,dok mužjaci ne prelazu dužinu od 5 cm. Mužjaci se udvaraju ženkama treperenjem, a samo parenje je brzo i kratko. Ženke oplođenu ikru nose u sebi mjesec dana, a noseća ženka može se prepoznati po širokom stomaku  (kod svijetlijih riba primeti se i tamniji stomak). Mladunčad mollija rađa se u obliku sićušne loptice, koja pada na dno i tu se rasklupčava, a zatim brzo juri prema površini kako bi svoj riblji mjehur napunili vazduhom. Mollije spadaju u najplodnije živorotke, a zahvaljujući veličini odrasle ženke, mogu dati i do 120 mladih u jednom porođaju. Kao i sve živorotke, skloni su kanibalizmu, pa je vrlo verovatno da će većina mladunčadi biti pojedena od strane majke po samom rođenju. Iz tog je razlog preporučljivo ženku staviti u gusto zasađen akvarijum, kako bi mladunčad imala priliku sakriti se. Plastične mrestilice koje se prodaju često nisu efikasne, a zbog nedostatka prostora ženka često pretrpi šok i ugine, a dešava se i da rodi mrtve mladunce. [1] Ciklus rađanja živih mladih kod jednom oplođene ženke kreće se od 4 do 5 porođaja godišnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave Reply