Vi ste na stranici: Home › Muljasi › Muljari

Muljari


muljasi-c_paleatus.jpgPalaeatusi su slatkovodne ribe iz roda Corydoras, podporodice Corydoradinae. Naseljavaju pritoke brazilske reke La Plate i sporotekuće reke Urugvaja. Paleatusi su ribe dna, a u prirodi se hrane larvama insekata koje tu prebivaju, ostacima biljaka, insektima, crvićima i račićima.

Telo ribe je valjkasto, kratko i sabijeno, sa izrazito velikom glavom i grbom iznad nje. Boja leđa je i grbe je olovnosiva, dok su bokovi metalnosjajni. Stomak  ribe je roze ili narandzaste boje, što se, zbog ikre, posebno primeti kod polno zrelih ženki. Po telu se nalaze pravilno raspoređene, krupne, tamne mrlje neodređenog oblika. Mužjaci su upola manji od ženki, koje narastu do 10 cm. Leđno peraje mužjaka je oštro pri vrhu, dok je kod ženki zaobljeno. Ženke imaju širi stomak i raspoznaju se po zaobljenim trbušnim perajama. U prodaji je i albino forma ribe, ali zbog odsustva boje i pega, nije moguće odrediti kojoj vrsti roda Corydoras one pripadaju.

muljasi-corydoras.jpg

Paleatusima odgovara hladnija voda bogata kiseonikom, od 20 do 24°C. Preferiraju gusto zasađene akvarijume zbog svoje plašljivosti. Jatne  su ribe , pa je poželjno u akvarijumu držati barem 8 primeraka ovih riba. Vrlo su miroljubive, kako prema drugim ribama, tako i unutar vrste. Mogu se držati sa svim ribama kojima ne mogu stati u usta. Jedini problem sa paleatusima može biti pružanje dovoljno nežnog supstrata - brčići paleatusa, koji im služe za pronalazak hrane, osetljivi su na oštre kamenčiće koji ih mogu u potpunosti uništiti. U akvarijumskim uslovima hranit će se muljasi-corydoras_aeneus.jpgostacima hrane (zbog čega se popularno nazivaju "čistačima"), tonućim tabletama za ribe dna, smrznutim ili osušenim tubifeksom, a gricka će i alge sa vodenog bilja. Osvetlenje ne smije biti prejako, a voda mora biti besprekorna čista. Bistra i kiseonikom bogata voda je glavni preduslov za gajenje svih vrsta roda Corydoras. Ukoliko voda ne sadrži dovoljno kisika, paleatusi će izranjati na površinu velikom brzinom i gutati vazduh. Nestašicu će osetiti i druge ribe, pa je tada poželjno u akvarijum uneti kiseonik  preko vazdušne pumpe, a pomoći će i ako izlaznu cev filtera okrenemo tako da razbija površinu vode.

muljasi-panda_corydoras.jpg

Razmnožavanje nije komplikovano. Za mrest je najbolji  manji akvarijum, 40 do 50 litara, sa slojem vode ne višim od 30 cm. Akvarijum je najbolje okrenuti prema izvoru svetla, budući da se šarani najčešće mreste kada sunčevi zraci  dopru u akvarijum. Mrest može podstaći i loše, kišno vreme, kada opada pritisak. Voda mora biti sveža i dosta aerisana, što se postiže vazdušnim pumpama. U akvarijumu mora biti konstantna temperatura od 20-22°C. U ovako pripremljen akvarijum unosi se jedna matična ženka, širokog i narandzastog stomaka, sa dva do tri mužjaka. Zrela ženka će snažno i brzo plivati akvarijumom, praćena od strane mužjaka, što može potrajati nekoliko sati. Kada mužjaci napokon dostignu ženku, ona hvata jednog od njih za analno peraje i isisava mu mliječ. Tada trbušnim perajima ženka napravi svojevrsnu korpicu, u koju položi do pet komada ikre, a zatim traži mesto u akvarijumu na koje će prilepiti ikru. Nakon što izabere podlogu, najčešće staklo, prvo ispusti mleč iz usta, a zatim na nju prilepi ikru ispuštajući je iz korpice. Postupak se ponavlja sve dok ženka ne polepi od 150 do 200 komada krupne, svetle i providne ikre. Veći broj mužjaka osigurava da skoro uopšte ne ostane neoplođene ikre. Pri temperaturi od 20°C inkubacija ikre traje deset do dvanaest dana. Roditelji retko jedu tvrda jaja, koja nisu interesantna ni drugim ribama. Prvih dana mladi se hrane Copepodima, a kasnije prelaze na larve komaraca.

 

 

 

No Comments Yet...

Leave Reply