Vi ste na stranici: Home › Neon tetra › Neon tetra

Neon tetra


neon_tetra-neon1.jpgNeon tetra (Paracheirodon innesi), Neonka je slatkovodna riba iz porodice Characidae, roda Characiformes. Poreklo vrste vodi iz bistrih ili muljavih voda s područja jugoistočne Kolumbije, istočnog Perua i zapadnog Brazila. Ribe za akvarijume se skupljaju u tekućim toplim (21-29 °C) bistrim i mutnim vodama. Šarene upadljive boje ribe olakšavaju posao hvatanja njihovim sakupljačima, a te boje ih ujedno čine jednim od najpopularnijih akvarijumskih ribica.

Neonka je tamno - maslinastozelenih leđa, i srebrnkasto belog abdomena. Ovu ribu karakteriše i upadljiva plavo zelena pruga koja se pruža horizontalno na obe strane ribe i to od nosa do baze repa, te crvena pruga od polovine tela prema repu. Tokom noći boja se gubi, a pojavljuje se ponovo s aktiviranjem ribe ujutro. Riba raste otprilike do 4 cm u dužinu. Seksualni dimorfizam je slabo izražen, ženke imaju malo veći stomak.

neon_tetra-neonka.jpg

Neonke imaju životni vijek od oko 5 godina.

Zahtevi koje Neonke postavljaju pred uzgajivače nisu veliki. Dovoljan je akvarijum od bar 45-50 Litara, sa pH vrijednosti vode od 5.0-7.0. Bojažljive su a zbog njihove veličine ne bi ih trebalo držati s velikim ili agresivnim ribama. Idealno je ako ih možemo držati s drugim vrstama tetri, pošto im odgovara sličan sastav vode.

neon_tetra-neon-tetra.jpgNeonke su svaštožderi i prihvatiće bilo koju vrstu suve hrane. Poželjno ih je držati u jatima od 6 riba pa naviše, pošto vole da se kreću u jatu, i tada do izražaja dolazi njihova lepota izazvana presijavanjem jarkih boja na njihovom telu. Još jednom treba napomenuti da se boja Neonki gubi sa smanjenjem intenziteta svetlosti (tokom noći), a pojavljuje se ponovo s aktiviranjem riba ujutro.

Odgovara im akvarijum gusto zasađen biljem sa temperaturama od 23° do 26° C, što je najsličnije uslovima koje imaju u prirodi, u Amazonskim rekama.

neon_tetra-paracheirodon_axelrodi4_001.jpg

U slučaju da želimo da se Neonke u akvarijumu razmnožavaju potrebno je da odvojimo mužjaka i ženku u poseban akvarijum potpuno zamračen, te da postepeno pojačavamo svetlost dok ne primetimo da je izbačena ikra. Trebamo još i davati larve mušica ribama kao hranu, a tvrdoću vode podesiti na manje od 4.0dh. Pošto se dešava da odrasle jedinke pojedu izlegle mladunce potrebno ih je odvojiti čim se primeti da su jaja položena. Ribice se legu iz jaja oko 30 sati posle polaganja ikre. Mlađ se hrani tvrdo kuvanim žumancetom, larvama račića, larvama naupilusa-artemija,  hranom kupljenom u specijalizovanim prodavnicama (takođe u krajnjem slučaju mlađ može jesti i suvu hranu predviđenu za odrasle). Male ribice dobijaju jarke boje mesec dana po izleganju.

 

 

 

No Comments Yet...

Leave Reply