Vi ste na stranici: Home › Skalari › Skalari

Skalari


skalar.jpgSkalari su slatkovodne ribe iz roda Pterophyllum, porodice ciklida (Cichlidae). Rod sačinjavaju tri vrste riba, od kojih se sve odlikuju sa strana spljoštenim telom u obliku diska. Ove su ribe poreklom iz bistrih i sporotekućih voda reke Amazon, njenih pritoka i nekih jezera Južne Amerike. Kao i većina ciklida, oni predstavljaju izvrsne roditelje koji će svoju ikru i mlađ braniti od predatora.

U akvaristici su, zbog svoje smirenosti i gracioznosti, vrlo popularne ribe, te su jedni od najčešće držanih ciklida. Dobro hranjene ribe mogu narasti 10 do 15 centimetara u dužinu, 15 do 25 centimetara u visinu.

Divlji skalari žive u velikim jatima koja često broje preko stotinu jedinki. U njihovo prirodno okruženje spada gusto vodeno bilje, te panjevi i grane tropskog drveća koje im omogućavaju skrivanje od predatora. Sa obzirom na veličinu i visinu tela, skalari traže akvarijume velike zapremine, od minimalno 70 litara i 50 centimetara visine.

Idealna temperatura za držanje ovih riba je 27°C, mada mogu podneti i manja temperaturna kolebanja. U idealnu ishranu i njihovu najdražu hranu spadaju žive larve komaraca, dafnije ali se u akvarijumskim uslovima zadovoljavaju sušenom i smrznutom hranom.

Skalari su uglavnom mirne ribe koje se slažu sa svim stanovnicima akvarijuma. Izuzetak predstavljaju roditelji koji čuvaju potomstvo, a koji su tada vrlo agresivni prema ostalim ribama. Ipak je za njihove sustanare poželjno odabrati ribe koje im ne mogu stati u usta, u tu kategoriju nikako ne spadaju neonke, koje su im plen i u prirodi. Također ih nije poželjno držati sa tetrazonama, koje često znaju grickati duga peraja riba.

Pol ribe je teško otkriti sve do samog mresta. Mlade ribe formiraju monogamne parove u kojima sa istim partnerom ostaju do kraja života. Neki su uzgajivači iskusili poteškoće ili potpuno odbijanje novog partnera nakon smrti ili uklanjanja onog prvog. Par će zauzeti teritoriju, obično oko širokolisnih vodenih biljaka, koju će ljubomorno čuvati od drugih skalara.

skalar_1.jpgKada su spremni za mrijest, mužjak i ženka će odabrati list, kamen ili neki drugu ravnu površinu (filter, glinena saksija...) na koju će položiti ikru. U tu svrhu najbolje će poslužiti velika amazonka, biljka koja im najčešće služi kao mresna podloga u prirodi. Pre samog mresta, par će provesti nekoliko dana predano čisteći i pripremajući podlogu. Već prilikom pripremanja podloge kod zrele ženke može se primetiti crveni ispust kod analnog otvora - legalica. Istu legalicu, ali mnogo manju, ima i mužjak. Mrest započinje ženka, polažući na odabranu podlogu lepljivu ikru. Skalari su vrlo plodne ribe; broj položene ikre obično se kreće od 400 do 500 komada, ali velika i dobro hranjena ženka je sposobna položiti i do 1000 komada ikre. Nakon što je ženka završila polaganje ikre, mužjak prelazi preko nje izbacujući mleč i tako je oplođuje. Par će zatim pomno čuvati ikru od grabljivih riba, aerisati vodu oko nje, te odstranjivati neoplođena i bolesna jajašca. Pri temperaturi od 28 do 30°C, inkubacija ikre traje 36 do 48 sati. Tek izležene ličinke su bespomoćne i vreme provode zalepljene za podlogu na kojoj su se izlegle. U ovom periodu ih nije potrebno hraniti, budući da će sve hranjive sastojke dobijati iz žumančane kesice. Roditelji će mladunce, kada nakon sedam dana proplivaju, čuvati u grupama, a odlutale mlade će prikupljati u ustima i "ispljunuti" nazad u grupu. Odmah nakon proplivavanja potrebno je početi hraniti mlađ tek izleženom artemijom ili Copepodima (znanih kao "prašina").

 

 

 

  

 

 

1 Comments

Leave Reply