Vi ste na stranici: Home › Foto galerija › Formiranje akvarijuma

Formiranje akvarijuma


PRE SAMOG FORMIRANJA, potrebno je da odredite mesto gde ce se nalaziti vas akvarijum. To bi trebalo biti neko vidljivo mesto uz zid, ali ne do prozora. Prevelika kolicina sunceve svetlosti stvorice ekspanziju algi. Medjutim ukoliko ste u mogucnosti da postavite akvarijum na takvo mesto da u popodnevnim casovima dobija i sunceve zrake u trajanju do 3h, uradite to. Ta kvalitetna svetlost ce znacajno uticati na rast biljaka, a uz redovno odrzavanje akvarijuma, nece bitiopasnosti od algi.

Kada odredite mesto akvarijumu, na policu predvidjenu za to, najpre postavljate parce stiropora dimenzije dna akvarijuma, na koji postavljate akvarijum. Ovo se cini zbog sprecavanja prskanja stakla prilikom dodira o tvrdu povrsinu.

Ono sto vam je neophodno od opreme za funkcionisanje akvarijuma je:

-Filter  (spoljni, untrasnji, kanister, viseci, podni, krovni,...)
-Filtracioni materijal
(perlon vata- za zadrzavanje prljavstine- mehanicka filtracija
sundjer sa krupnim porama- u kome ce se stvoriti korisne bakterije- bioloska filtracija
aktivni ugalj / zeolit/ keramicki prstenovi - hemijska i bioloska filtracija  )
-Grejac
-Pumpa za vazduh + crevo, rasprsivac
-Termometar
-Materijal za podlogu (pesak, kvarcni sljunak, glinene kuglice, perlit,..)
-sijalice

U akvarijum najpre postavljate podlogu.

Za biljne akvarijume deo te podloge treba biti hranljiv i zato se postavlja iz 2-3 ili vise slojeva.

Nakon  postavljene podloge sledi punjenje akvarijuma vodom. Na dno akvarijuma se postavi cinija/tanjir na koju se usmeri mlaz vode, kako bi se voda ravnomerno slivala i da ne bi podigla podlogu.

Kada akvarijum napunite vodom, postavite grejac, filter i ostalu opremu i ukljucite. Grejac podesite na oko 24C (osim ako ne cuvate neke ribe sa posebnim temperaturnim potrebama, npr Diskuse )

U ovoj fazi mozete poceti sa sadnjom biljaka. Od ove faze pocinje i cikliranje akvarijuma koje se cesto preskace izbog cega kasnije vecina zivih stvorenja-ribice, kozice, puzevi-izumiru.

Cikliranje akvarijuma

Ovo je proces stvaranja korisnih bakterija u podlozi, filteru i filter materijalu. One ce kasnije odrzavati sve bioloske procese u akvarijumu ispravnim. Cikliranje otprilike traje otprlike mesec dana, ali se moze ubrzati dodavanjem vode iz vec formiranih akvarijuma i filtera ili posebnim za to predvidjenim preparatima.

Ni u kom slucaju ne preskacite proces cikliranja, jer je nedostatak ovog procesa uzrocnik vecine kasnijih bolesti riba, ili pojave algi u akvarijumu!!!

Tek nakon formiranja i procesa cikliranja akvarijuma mozete poceti sa naseljavanjem ribica, kozica puzeva,... Za to vreme ce se biljke primiti i krenuti sa rastom, a vi cete odluciti sta ce od faune biti uvasem akvarijumu....

Pranje filter materijala i dolivanje vode, vrsi se ustajalom vodom, zbog gubitka hlora kojeg ima u svezoj vodi (cesmovaci), a koji ubija korisne bakterije i steti ribama- njihovim skrgama i cesto moze dovest do pojave bolesti- belih tackica na telu i perajima.