Vi ste na stranici: Home › Akvarijum za početnike › Akvarijum za početnike

Akvarijum za početnike

Ako planirate akvarijum u svom domu, neophodno je znati izvesna pravila o održavanju životne ravnoteže ribica i biljaka. Uz malo truda, možete imati ličnu oazu harmonije i mira...

Prvi korak je, svakako, odabir samog akvarijuma. Ako mislite da je najbolje započeti sa manjim akvarijumom, grešite. Temperatura vode u većim akvarijumima je stabilnija, kao i hemijske komponente vode. Takođe, voda u većim akvarijumima se sporije prlja, a ribice u većem prostoru mogu slobodnije da se kreću.

Odabir akvarijuma prvenstveno zavisi od prostora koji Vam je na raspolaganju. Akvarijum ne treba da bude izložen prirodnom svetlu (ono ne prija ni ribicama, ni vodenim biljkama), kao ni radijatoru ili drugom grejnom telu. Idealno mesto je najmračniji ugao sobe. Pozicija akvarijuma treba da bude pristupačna radi čišćenja.

Izbor ribica zavisi od uslova u kojima one žive i uslova koje im mi možemo pružiti. Potrebno je dobro proučiti vrstu koju želite da nabavite- njene potrebe, navike, kompatibilnost sa drugim vrstama itd. Najlakši način odabira je po prirodnom biotopu vrste.

Akvaristika je hobi koji posle prvobitnih ulaganja u opremu i ribice ne traži kasnije neka velika ulaganja, niti veći napor oko održavanja jednog [ili dva ili više akvarijuma]..                                          

U svemu tome pravilan izbor akvarijumske opreme, od dimenzija akvairijuma, položaja svetla, filtera i podloga, igra veoma važnu ulogu. Takođe je bolje, za početak, odlučiti se za unutrašnji filler, jer će manje iznenaditi akvaristu nepredviđenim problemima

Pri izboru podloga akvarijuma treba se opredelili za kvarcni pesak ili šljunak . Suvo korenje je idealan dekor svakog ukrasnog akvarijuma. Ako ne želite da mrestite ribe, a živite u stanu sa parnim grejanjem za početak nije neophodan grejač [obavezno sa termostatom].

Kada ste nabavili sve nabrojano, možete pristupiti "formiranju" akvarijuma.

. Uređivanje akvarijuma bi trebalo ići ovim redom:

1. podloga

2. šljunak [pesak]

3. uredjenje, sadjenje biljaka

4. sipanje vode do polovine akvarijuma

5. postavljanje grejača i termometra

6. punjenje akvarijuma do vrha

Pri uređivanju akvarijuma, moraju se uzeti u obzir biološki uslovi koje zahtevaju konkretne vodene biljke i životinje koje želimo gajiti u akvarijumu. Iz toga razloga moramo znati koje ćemo vrste riba i biljaka imati u akvarijumu da bi prilagodili akvarijumsku podlogu, pesak ili šljunak i uredjenje biotopa iz koje te vrste potiču.

Kad je sve postavljeno na svoje mesto i akvarijum napunjen vodom počinjemo sa cikliranjem akvarijuma. To je period od tri nedelje u kom se voda u akvarijumu formira da bi mogla da primi nove stanovnike akvarijuma.  Da bi ubrzali period cikliranja mozemo ubaciti vec pripremljenu kolicinu korisnih bakterija i  nakon sedam dana ubaciti prve ribice.   Uglavnom za pocetak se savetuje naseljavanje akvarijuma otpornijim (nezhtevnim)  vrstama riba.  Potrebno je dobro proučiti vrstu koju želite da nabavite- njene potrebe, navike, kompatibilnost sa drugim vrstama itd.

Ribe i bilje će se mnogo bolje osećati ako redovno, na svakih dve nedelje pribegnete zameni 1/3 dela vode svezom. To održavanje hemizma vode jedno je od prvih "slova" azbuke akvaristike, koje održavanje jednog ukrasnog akvarijuma svodi na veliko zadovoljstvo uz veoma mali trud.

Ako ste u startu sve brižljivo uradili, tekuće održavanja ukrasnog akvarijuma predstavljaće veliko zadovoljstvo.