Vi ste na stranici: Home › Osvetljenje › Osvetljenje

Osvetljenje

Ovo je staro pitanje koje uvek pokreće veliku debatu oko akvarijumskog osvetljenja uz mnogo teoretskih argumenata i zakonitostima prostiranja svetlosti.

 Za jedan akvarijum gde su samo prisutne ribe mi možemo da postavimo svetlo koje nama odgovara a ribe se ionako prijatnije osećaju u senci.

 Cilj svakog akvariste je da postavi odgovarajuće osvetljenje pod kojim ce imati optimalni rast i razvoj biljaka a da ujedno ne potrosi enormnu količinu novca za osvetljenje. Šta više pogrešno osvetljenje je i najskuplje. Da bi ostvarili ovaj cilj mi trebamo da postavimo sebi jedno pitanje a to je koliko je svetla potrebno našim biljkama.

 Fotosinteza je centar našeg interesovanja i sve što mi činimo je da ostvarimo najpovoljnije uslove za to. Kod biljaka se odvijaju dva paralelna procesa koja učestvuju u apsorpciji svetlosti i to su fotosintetički i fluoroscentni proces. Ova dva procesa su zavisna jedan od drugog i sto je fluoroscencija veća fotosinteza je manja i obrnuto. Najintenzivniji proces fotosinteze je na nekom odredjenom nivou koji se naziva tačkom zasićenja i naš zadatak je da pronadjemo taj nivo koji je različiti za različite biljke ali da to ne detaljišemo. Ovde je važno napomenuti da ovaj fotosintetički proces zavisi samo od odredjenog spektra svetlosti i to je važan detalj jer nam jasno govori koji kvalitet svetla treba da koristimo i koje je poželjno osvteljenje za naše biljke. Da bi sve to funkcionisalo mi treba da obezbedimo dovoljnu količinu tog kvalitetnog svetla našim biljkama.

 

Jedna vrlo važna stvar koju mnogi akvaristi predvidjaju je jako osvetljenje. Biljke koriste osvetljenje koliko im treba i fotosintetički proces će se linearno povećavati sve dok se ne dostigne tačka zasićenja a kada se predje tačka zasićenja povećava se fluoroscencija i nastupa fotoinhibicija. To znači da se fotosinteza ne odvija kako treba i da je naš uloženi novac u jako osvetljenje u stvari bačena para. Dakle ako je svetlo jače to ne znači i da je bolje.

 

Što se tiče izbora lampi to je opet lako. Uzmemo kvantum metar pa proverimo lampu. Ako je u redu onda je koristimo a ako nije idemo dalje sa potragom. Može ovo i drugačije. Mi možemo da kupujemo lampe od poznatih i proverenih firmi i da im verujemo na reč o kvalitetu svetla pa to da kombinujemo uz neku uobičajenu preporuku tipa w/l itd. U suštini to je eksperimentisanje koje manje više i svi rade.


Niski inteziteti se kreću između 0,3 do 0,5 W / L
Srednji inteziteti se kreću između 0,5 do 0,8 W / L
Visoki inteziteti se kreću od 0,8 W / L ili više