Vi ste na stranici: Home › Kakadu patuljasti grgečić › Apistogramma cacatoides

Apistogramma cacatoides

Kakadu patuljasti grgeč :) / Apistogramma cacatoides

POREKLO – Južna Amerika

RASPON TEMPERATURE – 22-26⁰C

DRUŠTVENOST – odlična

VELIČINA ODRASLE RIBE – ženke 5 cm, mužjaci 7 cm

NAČIN ISHRANE – sva hrana

LAKOĆA ODRŽAVANJA  - 9/10

pH RASPON – 6,8-7,5

Ova riba prebiva na mnogo različitih lokacija i može se naći u mnogo različitih kolornih varijanti. Ipak, čak i po svojoj taksonomskoj strukturi, sve su to ribe iste vrste. Kakadu patuljasti grgečić je tako popularan zato što je nekoliko prvih zubaca njegovog leđnogperaja veoma dugačko. Sve ribe iz ove vrste se odlikuju veoma jasnim i jakim bojama, kao što su jarkocrvena, narandžasta ili crna kao noć. Takođe, ove ribe imaju po sebi i veoma interesentne oznake. U suštini, veoma je lako razlikovati polove, između ostalog i zato što je ženka dosta sitnija od mužjaka.

Kada se govor o parenju, bitno je napomenuti da će se ženka opirati nasrtajima mužjaka sve dok se ne oseti spremna. Za mrešćenje, ženki je potrebna kamena pećina, ili mala zemljana saksija. Ona će tu položiti jaja, koja će se kasnije na istom mestu i izleći. Par nastavlja da se brine o mlađi i prve dve do tri nedelje nakon što se izlegu iz jajašaca.

Ishrana

Ove ribe će jesti sve vrste  žive, zamrznute i ljuskakste hrane. Pošto ove ribe plivaju u donjem delu akvarijuma, neće uvek stići da se nahrane među prvima. Stoga se postarajte da u akvarijumu bude dovoljno hrane, ali nemojte preterivati.  U njihovu ishranu možete da uključite i tubifeksa, vodene buve i sl.